Truskawki

Truskawki rosną na małych krzaczkach tuż przy ziemi. Rośliny są sadzone w ogródkach przydomowych, na działkach jak również na plantacjach. Polska jest największym producentem truskawek na świecie. Truskawki można jeść na surowo i wtedy są najsmaczniejsze ale również doskonale nadają się na kompoty, mrożonki, dżemy, konfitury. Owocami truskawek możemy się delektować od połowy maja do nawet września. Niektóre odmiany owocują dwa razy do roku wiosna oraz jesienią. Truskawki zawierają wiele witamin i minerałów oraz pektyny czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik. Truskawki powinni spożywać szczególnie ci którym dokucza nadmiar cholesterolu gdyż obniżają jego poziom. Również są zalecane w dietach dla reumatyków, artretyków, cukrzyków oraz osób z niewydolnością nerek i wątroby gdyż posiadają właściwości moczopędne oraz neutralizujące substancje toksyczne. Owoce truskawki w zależności od odmiany mogą być bardzo słodkie, trochę kwaśne ale zawsze jak są dojrzałe to są bardzo soczyste. Można je jeść bez niczego ale są wspaniałe z dodatkiem śmietany i cukru. Można je również dodawać do deserów lodowych, galaretek oraz ciast na biszkopcie. Należy zawsze pamiętać o starannym ich umyciu.